Brutal Retallada a la Cooperació Catalana: No hi ha Més Subvencions

L’enèsima mostra de desdeny per la cooperació arriba com una gerra d’aigua freda. L’ACCD (Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament) anuncia que aquest any no hi haurà subvencions a les ONGD. – Eva Valera

La convocatòria, oberta al març amb un pressupost de dos milions d’euros, ha estat anul·lada sense cap anunci o avís previ. Moltes ONG que esperaven la resolució sobre els projectes presentats s’han trobat aquesta setmana amb la noticia. La indignació és major tenint en compte que, per ara, la convocatòria d’ACC10, per a iniciatives empresarials, continua vigent.

La Federació Catalana d’ONGD ha mostrat el seu enuig pel malbaratament de recursos de la feina ja feta en la preparació dels projectes i per la frustració que genera, tant aquí com a les organitzacions d’altres països amb els que es col·labora.

L’ACCD, arraconada i oblidada per l’actual govern des de fa més d’un any, no pot assumir el seu deute i ha hagut d’aturar en sec la majoria de les seves activitats. La reducció d’un 84% del seu pressupost en aquests últims mesos és inassumible. És el primer cop en la seva història en que es deixen d’atorgar aquestes subvencions, fet que suposa un cop molt dur per a les organitzacions del teixit de cooperació i un intent de desmantellament de la cooperació catalana com a política pública.

La cooperació no és un luxe, és una necessitat i un deure. No es pot mirar cap a un altre costat quan persones i comunitats senceres pateixen per sobreviure. En la nostra societat actual, la cooperació per part de les ONGD és bàsica per a garantir la subsistència de moltes persones sense recursos, molts cop dificultada  directa o indirectament per polítiques dels estats ‘desenvolupats’.

Aquesta retallada no només afecta a projectes futurs, ja que ni tan sols queda clar que es facin efectius els deutes que l’Agència ja té amb les ONG per projectes en fase d’execució (tot i l’aprovació dijous passat al Parlament de la moció 124/IX a favor d’establir un calendari de pagaments).

Tot això empobreix la imatge del país “més solidari del món”, com va dir el President Mas, però sobretot afecta a unes poblacions que depenen en certa mesura d’aquests programes. Les coses no es poden fer d’una manera tan desordenada i menyspreant a milers de persones.