Notícies del Consell Assessor: Adolfo Pérez Esquivel

Adolfo Pérez Esquivel guanyador del Premi Nobel de la Pau 1980 i membre del Consell Assessor de Barcelona Consensus ens ha enviat una reflexió sobre el cas d’actualitat del activista australià Julian Assange.

“Des d’Argentina, seguim amb preocupació els recents esdeveniments internacionals suscitats a partir de la decisió sobirana de la República de l’Equador d’atorgar asil diplomàtic al Sr. Julian Assange, en el marc del Dret Internacional.

El Govern de la República d’Equador ha expressat les consideracions que han efectuat per prendre tal decisió; entre elles, la preocupació per la vida de Julian Assange qui és perseguit políticament per haver difós informació molt greu que va posar en evidència les accions criminals d’Estats Units en la Guerra d’Afganistan, de l’Iraq, i les res noves accions d’intromissió a través de les seves ambaixades en assumptes interns d’altres països. El temor per la vida de Assange és justificat, ja que a Estats Units s’ha parlat d’un eventual enjudiciament en virtut de la Llei d’Espionatge, la qual té pena de mort.

Amb aquests antecedents, resulta molt alarmant la reacció de tint colonialista del Govern de Gran Bretanya, en expressar que no acceptarà la decisió d’Equador respecte a l’asil diplomàtic; que no emetrà el salconduit perquè el Sr. Assange pugui viatjar a Equador; i fins i tot que podria ingressar a l’Ambaixada de la República de l’Equador a Londres per detenir a Julian Assange, si ell mateix no es lliura abans.

Aquestes accions completament fora del Dret Internacional són inadmissibles. Expressem la nostra solidaritat a la República d’Equador enfront d’aquest fet, i exhortem al Govern de Gran Bretanya a dialogar i trobar una ràpida solució en el marc del respecte del Dret internacional, del Dret Internacional dels Drets Humans i el respecte de la sobirania de l’Equador.

Pau i Bé,

Adolfo Pérez Esquivel”

Adolfo Pérez Esquivel és un pacifista argentí guardonat amb el Premi Nobel de la Pau l’any 198 pel seu compromís amb la defensa de la Democràcia i els Drets Humans per mitjans no-violents enfront de les dictadures militars a Amèrica Llatina. Es el President del Servicio de Paz y Justicia a Argentina. Des de 2012 és també president del Consell Honorari del Servicio Paz y Justicia en América Latina.

Picture courtesy by Takver.