Notícies del Consell Assessor: Vandana Shiva

Coneix la Vandana Shiva, la cara i la veu de la lluita d’aquells esclafats pel món neoliberal. Shiva es física però sobretot és activista i autora.

 Aquest any, Vandana Shiva ha estat ocupada publicant nous llibres. “Making Peace with the Earth: Beyond Resource, Land and Food Wars” parla de què l’economia ha esdevingut, lentament però sens dubte, un camp de batalla: les guerres comercials, les alimentàries i les de l’aigua s’estan estenent més i més. A “Health per acre: Organic solutions to hunger and malnutrition” Shiva ofereix solucions innovadores per a la crisi alimentària.

 Vandana Shiva és un membre del consell del “Fòrum Internacional sobre la Globalització” juntament amb Walden Bello, també membre del consell assessor de Barcelona Consensus. Generalment, ella és una veu franca del moviment antiglobalització. Shiva és fundadora de la xarxa índia “Navdanya” basada en els activistes i els agricultors que lluiten pels seus drets i per salvar les seves llavors i conservar la biodiversitat mitjançant l’agricultura orgànica. Navdanya és una xarxa que es centra en les dones i és coneguda per les seves victòries contra Monsanto i d’altres actors de la biopirateria a l’Índia. Vandana Shiva va guanyar el Premi Nobel Alternatiu el 1993.

Shiva és famosa per connectar el feminisme i l’ecologia amb temes sobre desenvolupament i justícia. Un dels seus llibres més coneguts és “Staying alive”, en el qual explica com la violació de la natura es pot comparar amb la violació de les dones marginades, especialment al Sud Global. També argumenta en contra de la noció de desenvolupament en anomenar-lo “mal desenvolupament.”

Shiva dóna conferències i escriu també sobre els drets de propietat intel·lectual, la biopirateria i la bioètica, així com d’enginyeria genètica. A més és defensora de les nocions de “democràcia de la terra”, “sobirania de la llavor” i “sobirania alimentària.”

Mira aquest inspirador vídeo per saber més sobre Vandana Shiva:

Aquesta sèrie de publicacions presenten els nostres membres del gabinet d’assessors i us posen al dia sobre les últimes activitats i publicacions.