Suport a la Llibertad de les Llavors

La llavor és font de vida i el primer esglaó en la cadena alimentària. El control sobre les llavors implica un control sobre les nostres vides, el nostre aliment i la nostra llibertat”

Vandana Shiva i la seva organització Global Alliance for Seed Freedom (Aliança de Ciutadans Global per a la Llibertat de les Llavors) estan impulsant una iniciativa global per a que els agricultors disposin de llibertat per a poder fer ús de les llavors de les seves collites. L’esdeveniment tindrà lloc al mateix temps i en coordinació amb Jan Satyagraha (ACT! 2012) que començarà el 2 d’octubre (coincidint amb l’aniversari del naixement de Gandhi) i finalitzarà el 16 d’octubre (Dia mundial de l’alimentació). Durant aquetes dues setmanes es duran a terme activitats en tot el món amb l’objectiu de conscienciar a la gent sobre la qüestió de la llibertat de les llavors.

Actualment, en molts països la legislació prohibeix als agricultors guardar les llavors de les collites ja que les grans companyies como ara Monsanto tenen protegit amb patents el dret sobre el seu ús. La “biopirateria” i els monopolis de les llavors estan empobrint els agricultores en tot el món i, en especial, a la Índia. L’extensió de l’ús de les llavors modificades genèticament (OMG) i els adobs associats suposen una gran amenaça per al medi ambient. Gandhi va dir “l’esclavitud existirà mentre existeixi la superstició que una llei injusta hagi de ser obeïda”. Aquells que estiguin planejant organitzar alguna activitat durant l’Action Fortnight poden contactar amb la Global Alliance for Seed Freedom per a que aquesta pugui ser inclosa en el calendari global.

LAction fortnight s’iniciarà amb la presentació mundial de l’informe Global Citizen’s report on Seed Freedom que s’ha elaborat conjuntament entre uns 100 grups, organitzacions i xarxes. Addicionalment, es duran a terme accions de desobediència civil en tot el món que inclouran intercanvi de llavors, marxes de protesta i la declaració de zones de llibertat de llavors. A continuació es relacionen algunes de les activitats programades:

  • 2 d’octubre – Manifestació de protesta para la llibertat de llavors a Delhi, Índia.
  • 2 d’octubre – Reunió oberta a Londres (UK) del Freedom Seed Bank organitzada per Food from the Sky
  • 8 d’octubre – Presentació mundial de l’informe Global Seed Report i de la campanya a Mallorca, España11 d’octubre – Projecció de pel·lícules sobre llavors i Multinacionals de llavors organitzada per Colabora, conjuntament amb una xerrada de Vandana Shiva a Stuttgart, Alemanya.
  • 16 d’octubre – Vasundhara – Reunió nacional d’agricultors que usen les seves llavors i agricultors orgànics a Dehradun, Índia, per a celebrar 25 anys de llibertat d’ús de llavors i d’aliments, i per a programar les accions pels propers 25 anys.

El primer pas per a participar en l’acció és unir-se a l’Alliance for Seed Freedom, signant la declaració. Juntament amb l’Alliance nosaltres des de Barcelona Consensus diem: “Nosaltres ens comprometem a defensar la llibertat de les llavors com la llibertat de diferents espècies a evolucionar; com la llibertat de les comunitats a exigir subministres de llavors obertes com un bé comú.”

Vandana Shiva explica la seva iniciativa:

http://www.youtube.com/watch?v=fZ7Sd0ygQ80