The Meal: Menjar Per a que d’Altres Puguin Caminar

El passat 15 de setembre, Barcelona Consensus va organitzar l’edició de Barcelona de “The Meal” (L’àpat). Aquest acte en suport a la sobirania del menjar i a la importància del món rural i sobretot a la Jan Satyagraha – la marxa dels sense terra de l’Índia – va atreure unes 50 persones a Barcelona.

Per a què es fa la marxa? La primera marxa caminant que va organitzar Ekta Parishad va tenir lloc el 1999 atravessant d’oest a est la regió de Madhya Pradesh. En aquest moment va ser quan Ekta Parishad es va adonar que senzillament “caminar” era una eina molt poderosa, que donava moltes possibilitats a les persones, que permetia que gent marginada participessin de manera fàcil i amb dignitat, ja que només requeria de les seves habilitats físiques i no es necessitaven ni finançament ni lideratge polític. La marxa pel menjar, a l’igual que la marxa de la sal (Salt Satyagraha) organitzada per Ghandi el 1931, és una manera de reivindicar els seus drets i fer-se visibles atraient l’atenció dels mitjans de comunicació, polítics i públic en general.

The Meal Barcelona es va iniciar a les 14h, després de les activitats organitzades al matí per “Nova”. El menjar es va preparar amb ingredients orgànics provinents d’una cooperativa local. Es van preparar amanides, pa i arròs que es van servir junt amb els típics menjars indis:  korma, dhal i curry.

Després de l’àpat, es va il·lustrar la lluita dels sense terra i pobres de l’Índia amb la projecció del documental Janadesh. Aquest documental ha estat realitzat per la fundació catalana Quepo. El film ens porta a l’any 2007, l’any de les Nacions Unides per la no violència. En aquell any, Ekta Parishad va organitzar, el que va esdevenir l’acció humana no-violenta més multitudinària de la història: Janadesh (que significa Veredicte del Poble). Llavors, un total de 25.000 persones van caminar juntes des de Gwalior a Delhi – 350 km. “Durant un mes els pobres sense terra, membres tribals, dones, treballadors, infants i vells van caminar per la carretera nacional, atraient l’atenció de tot tipus de gent. En arribar a Delhi, el govern va reaccionar ràpidament i els va prometre atendre les seves demandes”. Enguany es farà la mateixa ruta amb quatre cops més participants per a fer recordar el govern les seves promeses de reforma de la distribució de la terra: 100.000 persones iniciaran la marxa el proper 2 d’octubre.

Al mateix temps que a Barcelona, gent de moltes altres ciutats van compartir també un àpat per a recollir fons per la Jan Satyagraha. A Ginebra – la ciutat d’origen de “The Meal”-  es van congregar 800 persones per a compartir aquest àpat solidari. A Kabul, els organitzadors van aprofitar l’ocasió per a parlar sobre violència estructural, pobresa i accés a la terra. Betlem, Cotonou, Beirut, Paris, Fadi, Lisboa, Londres i Colonia van ser altres de les ciutats que van participar en l’esdeveniment.

Ekta Parishad líder P.V. Rajagopal va enviar aquest vídeo als participants de L’Àpat agraint la seva solidaritat i interès:

L’equip de Barcelona Consensus va gaudir molt de l’acte i les discussions amb els participants i espera participar també el proper any a “The Meal”.En totes les ciutats es van fer votacions per a escollir els possibles temes. Publicarem els resultats tant bon punt estiguin disponibles. Tots els diners recollits de l’acte s’han enviat a  Ekta Parishad, els organitzadors de la Jan Satyagraha.