Thomas Sankara: the Black Star

Avui, 15 d’octubre, se commemora el 25è aniversari de l’assassinat de Thomas Sankara, el que va ser president de Burkina Faso entre 1983 i 1987, i que molts anomenen el Che Guevara Africà.

Sankara, que era militar, va arribar al poder a través d’un cop d’Estat, però a diferència d’altres presidents que van arribar al poder pels mateixos mitjans, ell va posar sempre per davant el benestar del poble de Burkina Faso. Va nacionalitzar terres i les va repartir entre els camperols, va estatalizar els minerals, va llançar campanyes d’immunització i alfabetització, va prohibir l’ablació i va defensar a ultrança els drets i la igualtat per a la dona. A més,  es va enfrontar a la dictadura del deute que ofegava al seu país.

El juliol de 1987 va pronunciar un discurs davant d’altres líders africans en el marc de la Conferència de la Unió Africana en què va cridar al repudi del deute, al seu no pagament per ser “un deute imposat, injust i il·legítim”. Aquesta valentia va ser una amenaça per a alguns i pocs mesos després va ser assassinat.

25 anys més tard, el seu discurs segueix encara vigent, no només per als pobles d’Àfrica, sinó també a Europa, Àsia o Amèrica Llatina.