Mayor Zaragoza: Estat de Pànic

Federico Mayor Zaragoza va ser Director General de l’UNESCO del 1987 al 1999 i actualment presideix la Fundació per una Cultura de Pau i Ubuntu (Forum Mundial de les Xarxes de la Societat Civil). És també President Honorari de l’ Académie de la Paix i President de la Comissió Internacional per l’Abolició de la Pena de Mort.

En un article recent, Mayor Zaragoza, pren posició de l’estat actual del món. “Les hores passen, passen els dies, i les notícies ens envolten en una espiral de gravíssims i inexorables perjudicis presents i pitjors presagis, que ens converteixen a tots en estupefactes i atabalats testimonis del que passa.” Amb aquestes paraules es refereix a la crisi a Espanya que mostra com el model actual es un vaixell que s’està enfonsant mentre tot el que el govern fa és només intentar treure part de l’aigua. Mayor Zaragoza continua a l’article: “Paul Krugman ha qualificat l’austeritat europea de “bogeria”. Sí: seria una bogeria que, al final, tot això s’acabi, a l’haver-se traspassat les línies vermelles de la capacitat dels ciutadans per viure en unes condicions de mínima dignitat, en situacions conflictives i altercats. Insisteixo que si no hi ha evolució es corre el risc de provocar la revolució. El desbordament de l’atur pot ser, com els desnonaments, el detonant.” Podeu llegir tot l’article a: Estat de pànic.

Federico Mayor Zaragoza també ha publicat recentment el llibre “Basta” en el que apel·la a una “democràcia diferent, un altre ordre mundial”. En aquest llibre aborda la necessitat de reafirmar els valors universals tals com la tolerància i la solidaritat, i la lluita contra les imposicions del mercat. D’acord amb els principis del Consens de Barcelona, fa una crida per un “món per a tothom”. Diu: “la protesta és constructiva i, ara més que mai,…. necessària”.

Mayor Zaragoza prové del camp de la Bioquímica i la Farmàcia. Va ser Rector de la Universidad de Granada del 1968 al 1972. Va impartir aquestes disciplines a la Universidad Autónoma de Madrid i va ser co-fundador del “Centro Severo Ochoa de Biologia Molecular”. En la seva faceta política, Mayor Zaragoza, va ser sotssecretari d’Educació i Ciència del govern espanyol del 1974 al 1975 i diputat (1977-78). El 1981 va passar a ocupar el càrrec de Ministre d’Educació i Ciència.

Durant el període a l’UNESCO, la tasca de Mayor Zaragoza va ser fonamental per donar un paper central a la “pau” en l’organització. Entre d’altres accions, va crear el programa de la “cultura de la pau”. Va ser Director General Adjunt al 1978 i el 1987 va ser escollit Director General, lloc que va ocupar fins el 1999. Des de llavors ha presidit la Fundació Cultura de Pau a Barcelona, que va crear el 2000. El 2005, Federico Mayor Zaragoza va ser escollit co-president del Grup d’Alt Nivell de l’ONU per l’Aliança de Civilitzacions, per Kofi Annan, el Secretari General de l’ONU i el 2011 va ser designat President de la
International Commission for the Abolition of the Death Penalty.

Vegin el vídeo següent per conèixer més de la visió de la crisi actual de Mayor Zaragoza:

Picture courtesy by: @otromundoesposi en twitter