El Futur era de Tots – Barcelona Consensus

El futur era de tot és un documental de Carles Bosch i Josep Serra, que planteja dues trames que caminen en paral·lel i en les quals es presenta el Consens de Barcelona com una proposta alternativa per superar  l’actual situació de crisi.

La primera, la més didàctica, explica com va néixer l’estat del benestar a Europa i com es gestionava en el present com a fórmula per garantir una certa igualtat d’oportunitats en un món on els més febles s’han de protegir de la cobdícia d’alguns.

La segona trama del documental segueix el dia a dia de diferents actors implicats en aquesta lluita per no deixar morir l’estat del benestar, per no permetre que la societat camini cap enrere i s’arribi a situacions similars a l’Europa dels anys trenta en que la desigualtat i les injustícies socials provocarien un malestar social de conseqüències imprevisibles.

Es en aquesta darrera part es presenta el Consens de Barcelona (impulsar per Nova-Innovació Social), el qual neix en oposició i com a alternativa al Consens de Washington, que defineix l’essència de la política econòmica neoliberal compartida per l’establishment mundial (Banc Mundial, FMI, Govern, Congrès i senat d’EUA, bancs, empreses i lobbys). Ha estat un projecte polític implacable que ha reordenat i continua reordenant el món a favor de les minories privilegiades. La crisi global demana respostes globals.

Respostes que no poden venir dels qui l’han provocat, acceptat o se n’han aprofitat. Per tant, cal redefinir les regles del joc que han d’afavorir el bé comú, és a dir, la cobertura sostenible de les necessitats bàsiques per a tota la població mundial, és a dir, generar un món habitable per a tothom.

Què és Barcelona Consensus?

 • És una alternativa intercultural a la globalització neoliberal impulsada des dels països enriquits.
 • És una resposta a la crisi sistèmica que vivim en l’actualitat.
 • És una alternativa al Consens de Washington.
 • És un nou contracte social, polític i econòmic per aconseguir un món habitable per a tothom.
 • És una crida a l’acció de la ciutadania. Un compromís d’actuació.

Que proposa:

7 transicions cap a:

 • Una democràcia participativa i deliberativa;
 • Una sostenibilitat ambiental;
 • Una economia social, equitativa y sostenible;
 • Un sistema financer no especulatiu;
 • Una societat del coneixement compartit i de la comunicació democràtica;
 • Un món que superi les guerres i la violència;
 • i una governança global democràtica.

 Aquí us deixem amb la part del documental que explica el Barcelona Consensus

http://www.youtube.com/watch?v=kUp5j3f3reo&feature=youtu.be